Luc Boomans

Nergens beter dan thuis

Saturday, June 23, 2012

Sing For Climate

Twee weken geleden, noemden een aantal weermannen (en vrouwen) de weersituatie van de voorbije lente compleet normaal. Ookal voelde het anders aan, zoals het Nieuwsblad schreef was de situatie zelfs 3 keer normaal:

Gemiddelde temperatuur in de lente van 2012: 10,5 graden. Totale neerslag in dezelfde periode: 200 millimeter. En het aantal uren zonneschijn: 469 uur. Volgens de statistieken die VRT-weerman Frank Deboosere op zijn website zet, is het voorjaar daarmee perfect normaal. De gemiddelden van de laatste dertig jaar liggen met 10,1 graden, 187 millimeter en 464 uren zonneschijn volledig in lijn met die van deze lente. Normaal, normaal, normaal.

Over het weer in de komende zomermaanden wilden de weervoorspellers echter geen uitspraak doen. De VTM weerman Frank Duboccage zei dat het onmogelijk is om op zo'n lange termijn voorspellingen te doen. Eén week lukt, andere halve week lukt nog net. Alles daarna is not niet te voorspellen.

Terwijl de weermannen zich niet wagen aan voorspellingen op lange termijn, zijn er toch mensen die dat wel durven. Mensen zoals Nick Baltazar beweren blijkbaar dat zij wel weten in welke mate het weer zal veranderen... binnen 2 maand, binnen 10 jaar en zelfs langer. Nick Baltazar lanceerde ook dit jaar weer een oproep om iets voor het klimaat te doen. Deze keer moeten we zingen. En niet zomaar zingen. Neen, we moeten van Nick zingen in de hoop dat de politici iets aan het klimaat en aan de klimaatsverandering gaan doen.

Ja, je leest het goed. Al duizenden jaren verandert het klimaat. Europa was ooit bedekt met ijs. De Sahara was ooit een vruchtbare vlakte. Groenland was ooit... wait for it... GROEN. Wat een natuurlijk proces is en eigen aan de planeet waarop we leven, wil Nick nu veranderen. Hoe arrogant moet je niet zijn om te denken dat de politici de macht hebben over het klimaat. Zoals Moses de Rode Zee splitste, moeten politici een halt toeroepen aan geologische en natuurlijke krachten.

Toen ik nog op de schoolbanken zat en het gevaar van de zure regen ineens niet meer zo dramatisch klonk, werd er gewaarschuwd voor de komende ijstijd. Tegen de jaren 1990 zou er een nieuwe ijstijd uitbreken. Eens de jaren 90 aangebroken waren werd er gewaarschuwd voor het tegenovergestelde, nl de opwarming van de aarde. De poolkappen zouden smelten en tegen het jaar 2000 zouden steden zoals new York volledig onder water staan. Nu blijkt dat die opwarming toch niet zo verlopen is zoals die doemdenkers beweerden, hebben ze de naam van het gevaar weer eens veranderd. Het is geen opwarming van de aarde meer (of global warming), neen, nu is het klimaatsverandereing. De naam van het probleem waarvoor ze ons proberen bang maken verandert om de paar jaar. Wat niet verandert is dat die doemdenkers telkens weer ongelijk blijken te hebben.