Luc Boomans

Nergens beter dan thuis

Saturday, July 14, 2012

Belgen voelen zich gelukkig op het werk

Belgen en Nederlanders zijn gelukkige werknemers volgens een onderzoek van StepStone. Ze zouden het gelukkigst op het werk zijn in vergelijking met andere Europese landen. Ik schrijf zouden zijn want zulke studies zijn natuurlijk wetenschappelijk gezien totale onzin.

Stepstone heeft in verscheidene landen een aantal werknemers ondervraagd en gevraagd om een getal te plakken op hoe goed of gelukkig ze zich voelen. Maw, heel het uitgangspunt van de studie is onwetenschappelijk. Er bestaat immers geen objectieve waarde voor geluk. Geluk is iets totaal subjectiefs. Het is anders voor elke mens. Twee verschillende mensen zullen bv wel graag ijsjes eten, maar het is onmogelijk te gaan meten hoe graag ze die eten of hoe gelukkig ze daar van worden. Je kan niet zeggen dat de ene mens 3,5 keer gelukkiger wordt van het eten van een ijsje dan een andere mens. Je kan wel zeggen dat iemand liever een ijsje eet dan een augurk, maar je kan niet meten hoeveel gelukkiger hij wordt van dan ijsje. Studies die geluk beweren te meten zijn dus gebaseerd op onwetenschappelijk methodes en de resultaten van die studies zijn dan ook totaal nutteloos.

Ze hebben tegenwoordig zelfs een naam voor dat soort studies, nl geluksonderzoek. Bedrijven en universiteiten laten zich jaarlijks enorme bedragen afluizen door de promotors van dat soort pseudowetenschappelijke nonsens. Het wordt hoog tijd dat die geluksonderzoekers ontmaskerd worden voor wat ze echt zijn, nl oplichters en charlatans.